“Днешното изслушване на финансовия министър беше по искане на БСП

...
 “Днешното изслушване на финансовия министър беше по искане на БСП
Коментари Харесай

Атанас Зафиров: Изненадани сме, че служебният кабинет не иска да внесе бюджет за 2023 г.

 

“Днешното чуване на финансовия министър беше по искане на „ Българска социалистическа партия за България “. С изненада научаваме, че служебното държавно управление няма желание да внася бюджет на страната, макар че са създадени 2 разновидността, а това е 3-ти. И надлежно е най-неприемлив за нас. Защото това значи, че страната ще продължи да работи по бюджета за 22-ра година, който въпреки да е добър и в огромна степен осъществен – въпреки всичко не дава отговор на действителностите сега предвид на инфлацията.

 

Приемането на един подобен метод би означавало, че част от обществените заплащания няма да могат да бъдат индексирани. А това значи по-малко пари за младите фамилии, пенсионерите – защото се планува индексация единствено по швейцарското предписание. “ Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и депутат Атанас Зафиров в ефира на предаването „ Primetime ” по Euronews.

 

Зафиров бе безапелационен, че Българска социалистическа партия ще държи в новия бюджет на страната да намерят място всички оферти на левицата, само че най-много ще се упорства за ограниченията в обществената област. „ Може би ще се наложи някоя от парламентарните групи, а за какво не и Българска социалистическа партия – да внесем вид за бюджет. Ние сме за разновидността с по-високия бюджетен недостиг, който би разрешил страната да извърши обществените си функционалности, както и да продължи поддръжката за бизнеса и българската стопанска система “, добави социалистът във връзка с новия бюджет, откакто е станало ясно, че е допустимо от служебния кабинет да не внесат подобен.

 

„ Настоящото равнище на минималната работна заплата е недопустимо за нас. Смятаме, че тя би трябвало да бъде увеличена предвид на инфлационните процеси в страната. Днес и в пленарна зала направиха един разбор за положението на дефицитите в европейските стопански системи и се вижда, че те са сходни, съвсем никоя от тях не дава отговор на условието за 3-те %. Има разнообразни формулировки за термина енергийна беднотия.

 

Най-общото е това, когато човек си заплати разноските за енергоносителите – по-късно попада под формалната линия на бедността. И българските жители, които попадат под тази линия на беднотия да получат съответните обезщетения “, разяснява той за част от ограниченията и предложенията на левицата в обществената сфера.

 

Зафиров разгласи, че от Българска социалистическа партия ще предизвикват чуване на управлението на Българска народна банка. „ Защото има 1 отчет, който като че ли остана прикрит за обществеността, с цел да сме наясно каква е действителната подготвеност на България за влизане в Еврозоната. Защото ние от Българска социалистическа партия продължаваме да твърдим, че това би трябвало да стане, когато имаме подготвеност и един подобен ход няма да удари по българската стопанска система и по джоба на хората. Категорично ще продължим да настояваме в идващия бюджет да бъде засилен обществения вектор “, добави зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

 

„ Ние гласувахме повече от 10 пъти за ръководител на Народното събрание. За нас несъмнено най-хубавия претендент беше Кристиан Вигенин. Но за жалост това наше предложение не срещна нужната поддръжка, тъй че постъпихме държавнически. Защото бяхме влезнали в хипотезата за безконечен първи работен ден на Народно събрание и имахме съществени терзания краткотрайния ръководител Вежди Рашидов да не удари звънеца, тъй като тогава изпадахме в тотална конституционна рецесия и неспособност Народно събрание да продължи да действа. Нашата позиция бе безапелационна, че господин Рашидов го избираме не като депутат от ГЕРБ, а като най-възрастния депутат в това Народно заседание и заради забележимата неспособност на политическите партии да изберат консенсусен ръководител “, съобщи Зафиров във връзка с създалата се рецесия към избора за ръководител на Народното събрание.

 

Социалистът посочи, че близо 600 хиляди български жители не са упражнили законното си право на избор заради неналичието на опция да се гласоподава с хартиена бюлетина. Ако би трябвало да бъдем и оптимално почтени – сигналите за допустима операция на машините зачестиха, би трябвало да се съобразим и с това. Ние от Българска социалистическа партия загубихме повече от 150 хиляди гласа, огромна част от нашите гласоподаватели просто не пожелаха да гласоподават с машини. Но главният ни мотив тук е да бъде дадена опция на всички хора да имат право на избор “, добави той.

 

„ Ако бъдем поканени на диалози от „ Продължаваме промяната “ – ние ще се присъединим и несъмнено в тези диалози ще продължим да пазиме нашите идейни и политически визии във връзка с това по какъв начин би трябвало да наподобява едно българско държавно управление “, сподели в умозаключение Атанас Зафиров.

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР